söndag, november 22, 2009

Korruption

From the drip drip drip of the teardrops
To the chink chink chink of the cash
To the end end end of the friendships
To the wack wack wack of the bash
Corruption corruption corruption

Iggy Pop, 1999(Ifall du inte ser kartan beror det på att du inte är inloggad på min blogg!)

Jag ramlade över en intressant artikel från Transparency International (TI) som är en oberoende frivilligorganisation som åtnjuter stor internationell respekt för sitt globala arbete att kartlägga och motverka korruption i alla dess former. I dagarna har man publicerat 2009-års resultat som speglar graden av den internationella korruptionen per land.

För att förstå kartan behöver vi först förstå hur TI definierar korruption? Så här säger man: "Korruption är att utnyttja sin ställning för att uppnå otillbörlig fördel för sin egen eller annans vinning". Kartan visar graden av korruption bland 180 länder inom offentlig sektor. Talet O i skalan visar på en omfattande korruption medan 10 visar på låg korruption.

Intressant är att Sverige som delade förstaplatsen 2008 tillsammans med Nya Zeeland och Danmark har halkat ner till en delad tredje plats tillsamans med Singapore. Bäst i klass är fortfarande Nya Zeeland med 9.4 följt av Danmark med 9.3 och som sagt Sverige och Singapore med 9.2. I botten hamnar instabila länder som Somalia 1.1, Afghanistan 1.2, Myanmar (Burma) med 1.4 samt Sudan och Irak med 1.5.

Vad är då anledningen till att Sverige har ramlat i rankningen? TI motiverar resultatet med att: "Sverige har fortfarande inte full transparens i dess partifinansiering". Samtidigt pekar man indirekt också på Sveriges delaktighet om tveksamma fall av mutskandaler i exportaffärer.

Bland slutsatserna man kan göra av undersökningen är att inget land är immunt mot korruption i ett eller annat avseende. Speciellt intressant är det att spekulera i korruptionens vägar, effekter och påverkan den har på den världsomfattande lågkonjunkturen och de ansträngningarna som görs för att stimulera världsekonomin.

Klicka dig vidare på http://media.transparency.org/imaps/cpi2009 så kommer du till den interaktiva kartan som för vissa länder är rätt avslöjande...

Etiketter:

Bloggtoppen.se