torsdag, oktober 15, 2009

Är det någon som vill hänga med till Paris över helgen...?

I got a letter from a friend the other morning
He say it's hot down by Montego Bay
I got the point and now I think it's finally dawning
Yeah, yeah, I got to get away


Aerosmith, 1987
Vattnet i viken har de senaste dygnen stigit till nya rekordnivåer med påföljd att vattenbrynet nu har kommit 15 meter närmare huset. Jag kan tänka mig fyra anledningar till varför. Antingen beror det på månens dragningskraft, den starka nordliga vinden, att någon öppnat slussportarna i Skagerak eller på den globala uppvärmningen.

Det är inte utan att man undrar ifall vattet kommer att krypa upp ytterligare 10 meter. Då slipper vi bygga den där swimmingpoolen som ändå ingen av oss vill ha! Nej, med höstrusket följer en längtan till fjärran land, värme och upplevelser. Av en händelse ramlade jag över en rapport som försöker förutsäga hur vi semestrar eller inte i framtiden. Med namnet "Tourism 2023" ser man fyra sannolika scenarier i kristallkulan.


I den första som kallas "Boom and Burst" frodas världsekonomin. Flygindustrin är utvecklad och erbjuder billiga resor och lättillgängliga destinationer. Nya alternativa bränslen eller bränslesnåla motorer gör att fastslagna normer för koldioxidutsläpp kan hållas. Men det finns ett problem, och det är den massiva ökningen av turism som leder till att många populära destinationer svämmar över med framför allt kinesiska och indiska turister samtidigt som jordens vildmarker explorateras och förstörs.


Ett mer skrämmande scenario är det man kallar "Divided Disquiet". Det är en verklighet där giftiga utsläpp i kombination med förödande klimatförändringar, våldsamma krig över begränsade naturtillgångar och en social oro har skapat en instabil och rädd värld. Av naturliga skäl är människans första val inte en semesterresa varför de allra flesta väljer eller är tvungna att stanna hemma.

Det tredje scenariot kallas för "Price and Privilege". Här har höga oljepriser gjort resandet till en exklusivitet förunnat de mycket rika, medan världens regeringar i scenariot "Carbon Clampdown" har träffat regleringsöverenskommelser (26 bokstäver!) som i kombination med straffskatter på resande och medveten utbildning av sina medborgare har gjort att de flesta bara önskar "etiskt korrekta semestrar" där man på frivillig basis hjälper nödställda samtidigt som man lär sig om andra folk och kulturer.

Visst låter det som att vi går en kul och upplyftande framtid till mötes! Ooops, det är bara 13 år dit så det gäller att passa på! Är det någon som vill hänga med till Paris över helgen...?

Etiketter: ,

1 Comments:

Anonymous Mimmi said...

Jag vill åka till paris!! när far vi?:)

16 oktober, 2009 17:17  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se