söndag, februari 03, 2008

Wille 15 år

Well we're takin' my woodie and headin' on down
Where the cool cool surfers all gather round
Got a brand new board and I'm ready to fly
I'll be shootin' the curl before the sun is high
Show those hodads, gremmies, heroes too
The kinda' high ridin' real surfers too

Trashmen, 1963Sydafrika är ett land där man kastas mellan ytterligheterna. Från fattigt till lyx, från slättland till berg, från vitt till svart, från hav till land, från finanskvarter till Zulubyar och från pygmesjöhäst till elefant. Mångfalden är påtalig! Ibland känns det som om man befinner sig i ett helt annat land. Så var det då vi kom till Jeffrey’s Bay eller JBay som orten är mer känd som.

Staden ligger 10 mil söder om Port Elisabeth men skulle lika gärna kunnat ligga 10 mil norr om Los Angeles. JBay är Sydafrikas främsta centrum för vågsurfare och är känd världen över för sina supertubesvågor, som har beskrivits som ”den mest perfekta vågen i världen”. Varje år i juli samlas världseliten för att göra upp om Billabong Pro, en av elva deltävlingar på världstouren.

Jag har svårt att tänka mig en annan stad som så formligen vältrar sig i surfkulturen. Surfbutikerna ligger vägg i vägg utmed huvudgatan Da Gama Rd. En bidragande faktor är att Billabongs sydafrikanska dotterbolag med fabrik är lokaliserat hit.

Under de dagar vi var här passade William på att fylla 15 år. Eftersom han är ”skejtare” och för något år sedan tog surflektioner i USA var det inte svårt att gissa vad han skulle uppskatta som en av presenterna. Vi engagerade instruktören Andrew Moon som fräschade upp hans kunskaper. Så med delfiner hoppandes i bakgrunden körde Andrew ett par timmar med Wille.
Födelsedagsmiddagen smakade senare på kvällen gott på 3 Fat Fish.

Etiketter: ,

Bloggtoppen.se