onsdag, januari 09, 2008

Regnbågsnationen

"Utan förlåtelse finns det ingen framtid,
men utan bekännelse kan det inte bli någon förlåtelse"

Desmond Tutu, 1994


Citatet och dess praktiska betydelse har helt och hållet varit avgörande för Sydafrikas möjligheter att lämna apartheidtiden bakom sig. Det uttalades i samband med att Tutu inrättade den Sannings- och försoningskommission som kartlade apartheidtidens kriminella handlingar. Kommissionens framgångsrecept var att låta svarta och färgade berätta om upplevda övergrepp för att därefter ge våldsutövarna chansen att erkänna sina handlingar. Och till dem som erkände sina övergrepp gavs amnesti medan de som valde att inte erkänna, trots bevis, dömdes till straff.

En annan person som haft en avgörande roll i upprättelsen av det nya Sydafrika är Nelson Mandela som i det första demokratiska valet 1994 valdes till landets president. Det skedde bara fyra år efter det att han släpptes fri efter att under 27 år ha avtjänat ett livstidsstraff. Ett annat välkänt citat är Mandelas segertal "Free at last" som landets nye president.

"The time for the healing of the wounds has come.

The moment to bridge the chasms that divide us has come.

The time to build is upon us"

Varför inleder jag då min reseberättelse från Sydafrika på detta viset?

Jo, helt enkelt för att mötet med Sydafrika och de människor vi träffade, i de allra flesta fallen, återspeglar såväl den framtidstro som förlåtelse som bägge citaten ger uttryck för.

Fastän det handlar om en semesterresa och inget annat kan jag inte låta bli att också kommentera och berätta om annat som "fastnat", händelser och fakta som bidragit till reseupplevelsen.

Mitt första inlägg kommer att handla om våra besök och möten med invånare i två kåkstäder. Soon in a blogg near you!

Etiketter:

Bloggtoppen.se