söndag, oktober 26, 2008

Ett äkta Ålagille

Saragossa mating season
Got to go to-day
It's my nature versus reason
Somehow I can't stay
I am an eel somewhere
Out in the ocean
Finding it's way on his own

The Nits, 1980





Ålasäsongen är i full sving och vad passar då bättre än att söka sig till ÅhusStrand och ett äkta ålagille. Tillsammans med Mona-Lisa & Bengt samt Christina & Sten intog Anni och jag Täppetboden som ligger direkt på stranden. Här hade de rikskända ålakungarna Mats och Max Svensson dukat upp för en helkväll med och om den mytomspunna ålen.



Med hjälp av dragspel, sång och vettlösa historier inmundigas fem ålarätter. Först ut är en krämig ålasoppa med skivade morötter, därefter stekt ål med "päragröt" och sirap följd av kokt ål. Vid halvtidsvilan kändes det angeläget att få röra på benen och fördela den ätna ålen med syfte att göra plats för 2:a halvlekens delikatesser.





Nu kommer den luade "pingasnudan" in. Den är stekt i braspanna med alestickor och serveras tillsammans med kumminost, en klar favorit! Strax därpå följde sen den rögade ålen med äggaröra. Efter att sista tuggan blev svald var det inte många som gnidde efter omtag! De som fortfarande hade stått provet och ännu inte var likbleka välkomnade däremot den avslutande äpplekagan och vaniljsåsen.



Nöjda och mätta promenerade vi sen under en stjärnklar himmel tillbaka till ÅhusStrand Hotel och våra fräscha logier där vi senare under nattens timmar försökte hålla tankarna på annat än kroppsliga ålavandringar...



Något överraskande var att frukosten smakade så bra som den gjorde. Tack go vänner för ännu en gemensam och minnesvärd erfarenhet!

Etiketter:

Bloggtoppen.se