söndag, augusti 19, 2007

Message in a bottle

I'll send an S.O.S. to the world
I'll send an S.O.S. to the world
I hope that someone gets my
I hope that someone gets my
I hope that someone gets my
Message in a bottle, Message in a bottle

The Police, 1979Vad är det som gör att vi betalar ett literpris för en flaska mineralvatten som är två, tre gånger så mycket jämfört med bensin? Och det för något som praktiskt taget inte kostar något (ett öre litern i renad form) och som var och en av oss i Sverige har i våra kranar. En liter flaskvatten motsvarar i princip priset för 1000 liter kranvatten. Buteljerat vatten är helt klart ett fenomen värt en eftertanke.

Branchstatistiken visar att varje svensk dricker 23 liter buteljerat vatten per år. Jämfört med andra länder är vi ändå måttfulla. I Frankrike dricker varje fransman 160 lit/år. I USA dricker man mer buteljerat vatten än vad amerikanarna spenderar på Ipods eller biobiljetter, 15 miljarder dollar! Vän av ordningen kan hävda att kranvattnet i i dessa länder inte är drickbart vilket stämmer för vissa regioner. Faktum är ändå att majoriteten av fransmän och amerikanare har drickbart vatten i sina kranar.

Det mesta flaskvattnet dricks av ren oeftertänksamhet. Medan vi alla har åsikter om koldioxidets påverkan på jordens miljö och klimat väljer vi att blunda för att paketering och transport av flaskvattnet sker med fossilt bränsle. Den svenska konsumtionen av flaskvatten leder bara i transportledet uppskattningsvis till 20 000 ton koldioxidutsläpp.

Väljer man att se fenomenet med flaskvattnet ur ett resursperspektiv står det ännu klarare att flaskvattnet kan ifrågasättas. På vår jord saknar mer än 1 miljarder människor drickbart vatten. 3000 barn dör varje dag av sjukdomar beroende på förgiftat vatten. Samme vän av ordningen kan hävda att inget av vårt rena kranvatten kan göras tillgängligt de människor som i verkligheten är törstiga. Detta är naturligtvis sant samtidigt som etik- och moralaspekten ändå bör gnaga inom oss.

Med andra ord finns det ett budskap medskickat varje buteljerat vatten vi dricker!

Etiketter:

Bloggtoppen.se