lördag, december 13, 2008

2008 - Dags för bokslut

Last year today seemed a long way away
And ahead of me
A new face and street, people who meet you
Instead of me
They bring you, they take you

The Church, 1982

Så har snart ännu ett år gått och det är dags för bokslut! Hur har ditt år varit? Här kan du sammanfatta ditt 2008, och det är naturligtvis helt anonymt.
För att få lite perspektiv på frågan har jag valt att återge Sida's månatliga highlights.

Januari I Jebel Moon i nordvästra Darfur lider människorna brist på det mesta. Men tack vare ett vattenprojekt, som finansieras av bland andra Sida, får de nu vatten.

Februari Gothia Cup har i fyra år varit med och drivit en fotbollsskola i Kongo. Nu startar skolan också ett seniorlag, FC Gothi, för att gamla elever som måste sluta när de är över 18 år ska kunna vara kvar i "Gothia-familjen".

Mars För två månader sedan rapporterades det från rebellfästet Jebel Moon i Darfur att man hamnade mitt i striderna och tvingades lämna området. Syftet var att följa arbetet med brunnarna i Jebel Moon. Delar av Jebel Moon är i dag nedbränt och utomstående kan inte ta sig in. Människor dör och skaror flyr över gränsen till Tchad.

April FN:s millenniummål att antalet extremt fattiga människor i världen ska halveras till år 2015 hotas nu av de stigande priserna på mat.

Maj En misstänkt korruptionsskandal skakar Sydsvenska handelskammaren efter att en skånsk toppdirektör häktats misstänkt för miljonfiffel av biståndspengar från Sida som skulle främja handel i Palestina.

Juni ABB kommer med hjälp av Sida-medel att dra igång ett utvecklingsprojekt av elnätet i Mongoliet. ABB kommer att leverera en 220 kilovolt transformatorstation samt högspänningsutrustning till 14 befintliga stationer.

Juli Zimbabwes centralbank har en ny sedel med valören ett hundra miljarder som på den svarta marknaden kan växlas mot en amerikansk dollar vilket är dess verkliga värde.

Augusti Världsbanken har ändrat gränsen för vad som anses som extremt fattigt. Förut var man fattig om man inte hade mer än 1 dollar om dagen att leva på, nu gäller 1,25 dollar.

September Sverige ger ekonomiskt stöd till afrikansk krigföring, till användandet av barnsoldater och till att stötta diktaturer. Detta har pågått i decennier med UD:s och Sidas goda minne, skriver DN.

Oktober Sida vågar inte använda den svenska flaggan i Afghanistan av rädsla för att det gula korset ska provocera. I stället används riksvapnet Tre Kronor.

November Regeringen beslutade i går att öka stödet till Afghanistan, genom ökade militära och humanitära insatser. Sida ska få i uppdrag att öka sitt bistånd i landet, från 300 miljoner kronor per år till 500.

December I år firar vi att riksdagen antagit FN:s konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Personer med funktionsnedsättning är fortfarande fattigast bland världens fattiga, anser handikapprörelsens biståndsorganisation.


Till sist vill jag göra dig uppmärksam på att du kan prenumerera på "Totte Björre's kommentarer". Det enda du behöver göra för att få kommentarerna samtidigt som dom läggs ut på nätet är att ange din emailadress i högermarginalen. Lätt som en plätt!

Etiketter:

Bloggtoppen.se