torsdag, augusti 14, 2008

Kroatien

Give me dr. sun,
he's my man
I don't want to be alone on the beach
give him to me
I believe in to let a little sunshine in my life
My vacation is gonna be a pleasant memory

Ace of Base, 1998
Fem timmar senare befann vi oss i det nordöstra hörnet av Italien och det började bli läge att söka efter ett bra boende på Istrien-halvön i Kroatien. Inför denna uppgift hade jag tidigare konsulterat Sembo-katalogen och med hjälp av nätet lyckats hitta telefonnummer till ett tiotal lämpliga lägenhetshotell. Med kriterier om fräschhet, poolområde, närhet till havet och trevlig ort plockade Anni ut ett lägenhetshotell som byggdes 2006, låg 50 meter från havet med poolområde och egen strand i den charmiga medeltida fiskebyn Vrsar. Inga problem, vi fick boka en 3-rums lägenhet med pentry samt stor och bred balkong med havsutsikt.

Efter att ha trixat oss igenom Trieste vid den Slovenska gränsen tog det ytterligare en timme innan vi var framme. Lägenheten motsvarade förväntningarna och frågan var ifall vi ville lämna stället för att hitta nytt boende på de platser vi önskade besöka? Det skulle visa sig att vi förlängde vårt boende 2 ggr och gjorde dagsutflykter utmed Istrienkusten.

Dagarna började med 7,7 km löpning utmed hamnen och genom byn, därefter med nybakat bröd intogs frukosten på balkongen. I de fall vi inte valde att göra dagsutflykter varvades bad i poolen med bad och lättja vid havet. Lunch intogs på hotellets restaurang och eftermiddagarna gick i samma takt som förmiddagarna, med andra ord med risk att bli solbränd och avsvalkad. Familjens hög med böcker avverkades och det var verkligen Semester med ”stort S”. Mot kvällning gjorde vi oss sen i ordning för att besöka den lokala restaurangnäringen.

Våra utflykter gick till Rovinj och Pula. Till Willes stora glädje fann vi en strand i Pula som hyrde ut vattenskotrar. Ja, ja det fanns fler som tyckte det var kul att busköra…
Till skillnad från den italienska sidan av det adriatiska havet lyser de breda sandstränderna med sin frånvaro i Kroatien. Här är det i huvudsak sandstensklippor som man badar ifrån. Å andra sidan är vattnet desto klarare! Under de åtta dygn vi besökte Istrien var det aldrig svalare än 27 grader i vattnet och lufttemperaturen pendlade mellan 30-34 grader.

Vägen hem gick via Österrike med övernattning i Leipzig. Därefter fick vi en dag i ett regnigt Berlin där ett antal shoppingkomplex skulle besökas. På kvällen kom vi fram till Tysklands största ö Rugen där vi fann ett litet pensionat på landsbygden i närheten av kustorten Barth.

Dagen därpå fick vi en solig och het överfart från Sassnitz till Trelleborg. I Blekinge handlade vi ett flak jordgubbar som vi till delar avnjöt som kvällsmat när vi väl kommit hem. Sammanfattningsvis är vi 400 mil rikare på erfarenheter och familjegemenskap!

I morgon är det fredag den 15 augusti och tillsammans med Anni och Mimmi sätter vi oss på tåget mot norr för att så småningom landa vid Kebnekaise Fjällstation. Om en dryg vecka får du läsa om hur det gick!

Etiketter:

Bloggtoppen.se