tisdag, april 22, 2008

Fälttävlansäsongen igång igen

Jump up, hold on tight
Can't trust a promise or a guarantee
'Cause the man 'round the curve
Says that he's never heard of you or me


Elvis Costello, 1977I helgen åkte jag, Olivia och Tariff till Tågarp för årets första fälttävlan. Eftersom det var säsongens första tävling var landets ryttare ivriga att komma igång igen, något som märktes på antalet starter. Såväl debutantklassen som den lätta klassen fick delas upp i två grupper med minst 30 starter i varje. Olivia startade i den senare med 36 ekipage.

Under vintermånaderna är träning på terrängen starkt begränsad varför såväl ryttare som häst är lite ringrostiga. Däremot har man nött såväl dressyr som banhoppning i kalla ridhus. För både häst som ryttare är det lite grann av en befrielse att få komma ut och rida terräng igen. Det märks så väl att också en utbildad fälttävlanshäst gått och längtat till årets första tävling!

Dressyren gav 51 straff. Ja, det låter lite tufft men med tanke på att ledaren fick 45 straff (vilket är mycket bra) så var Olivia nöjd. Banhoppningen om 1.0 m klarades utan rivningar och så återstod terrängprovet.

Nytt för i år är att ryttaren inte längre får bära tidtagarur för att kunna kontrollera takt och hastighet, något som anses höja säkerheten. Och eftersom man ska rida på en optimaltid blir man straffad om man rider såväl för fort som för långsamt. Banan var drygt 1.8 km och hade 20 fasta- och ett vattenhinder.
Olivia red både mjukt, säkert och med stort förtroende för Tariff och kom i mål några sekunder för tidigt, jmf med optimaltiden. Det skulle visa sig att dagens insats hade räckt rätt långt. Olivia placerade sig som fjärde bästa ryttare vilket måste kännas bra inför resten av säsongen. Nästa tävling blir under Valborgsmässohelgen på Gärds utanför Kristianstad då Olivia startar sin första 1-stjärniga tävling med Tariff. Det blir spännande!

Etiketter:

Bloggtoppen.se