fredag, mars 27, 2009

Detektivarbete

Old days
Good times I remember
Gold days
Days I'll always treasure
Funny faces
Full of love and laughter
Funny places
Summer nights and street cars
Take me back
To a world gone away
Boyhood memories
Seem like yesterday

Chicago, 1975

(Klicka på bilden för förstoring)

Världens största bibliotek och kulturarvsorganisation Library of Congress har börjat lägga ut delar av sina bildsamlingar på fotodelarsiten Flickr The Commons. I deras samlingar finns också bilder tagna i Sverige. Gör man en sökning på "sweden" får man 151 träffar. Den första av alla dessa bilder visar min gamla hemstad Helsingborg. Det är en härlig bild ifrån svunna tider. Library of Congress har försett bilden med lite fakta. Bilden påstås vara tagen någon gång mellan 1890 och 1900 och ska, innan felet nyligen upptäcktes, återge den danska staden Helsingborg..!!

Som gammal helsingborgare kan man inte annat än bli intresserad av hur staden såg ut på den tiden, vem som tagit bilden och framför allt vilket år bilden togs. Av den anledningen har jag ägnat någon timme åt att försöka årsbestämma bilden så att Library of Congress kan korrigera sina uppgifter. Vad är det då den visar?

Först och främst är den tagen ifrån hamnens vågbrytare, den sk Parapeten som blev färdigbyggd 1892. Vi ser också att mitt gamla gymnasium, Nicolaiskolan, som byggdes mellan 1895 och 1898 ännu inte var färdigbyggd. Däremot är det högresta Rådhuset byggt, vilket gjordes mellan 1892 och 1896. Av detta kan vi konstatera att bilden bör vara tagen någon gång mellan sent 1895 och 1898. "So far so good!" Pusselbiten som till slut blev avgörande för att fastställa årtalet är det oansenliga gråbruna 2-våningshuset med snedtak som står till höger om rådhuset på den plats där den till häst ridande Magnus Stenbock, också kallad Måns Bock, står staty på Stortorget. Statyn kom på plats 1901 som hyllning till Stenbock som befriade Skåne från danskarna 1710.

Men åter till det lilla huset som på denna bilden visar hur det såg ut på 1880-talet! Detta är det gamla rådhus som var i bruk under nära 100 år fram tills dess att det nya rådhuset stod klart. Det revs under senare delen av 1897.

Voilà, så då kan vi med säkerhet slå fast att bilden över Helsingborg blev tagen 1897. Att döma av de flanerande människornas och båtpassagerarnas lätta klädsel och solparasoller vågar jag påstå att bilden togs någon gång mellan juni och augusti det året!

Till sist kan jag inte frånhålla någon att avnjuta dikten om Magnus Stenbocks bravader mot dansken som blev införd i Öresunds-Posten i samband med att statyn invigdes.

Ain redi skaunsker bonnapaug
De va ju pau de vised ad vi såde
Den gången illa i'ed, ska ja si,
Å här i lanned va ain fali låde
For de ad kongen bara velle kri;
Å nor han sau blai sla'n der ve Poltava,
Sto' danskarne ve Rau å s'or å gava.

Dai trodde ju, begrips,dai skolle ta voss
Som ain pris snus, men der blai anned au!
Nor Stenbock kom å sa'e: 'Pauga! la voss
Gau man au huse å försöga pau,
Om inte vi inu ain gång kan qväsa'n
Sau allri mair han hid tor sticka näsan'.

Å jo gu geck de varre än ain trodde,
Fast paugana dai kom me träsko pau
Å pels å löna huer, for dai gnodde
Den vrene dansken baude gul å blau,
Sau allri si'n han mair trott se hidöfver.
De' faur ain si, va redi bra manöver!Etiketter:

Bloggtoppen.se