torsdag, januari 25, 2007

Stens 50-års festSten är inte som andra.
Framför allt är han vacker.
Ändå - allra vackrast är han inuti.
Där klappar ett ädelt hjärta och där har en obefläckad karaktär tagit sitt säte.
Lägg därtill en nästan överjordisk snabbhet i tanken; en klokhet och känslighet, som saknar motstycke någonstans.
Sådan är Sten


Fri travesti av Fritiof Piratens beskrivning av Skåningen

I fredags fyllde Sten Segerslätt femti. Och sättet han valde att göra det på bekräftar Piratens uppfattning om Skåningens särdrag. Vi var 145 gäster som i smoking och klänning bjudits till skånskt gästabud, med alla dess ingredienser, på Flädie Mat & Vingård utanför Lund . Inget hade lämnats åt slumpen. Ja, det skulle i så fall vara hans val av toastmaster, ett hedersuppdrag som jag med viss respekt hade accepterat. Eftersom Sten är den han är i kombination med 145 gäster så var jag inställd på såväl många tal som en lång middagssittning! Lägg därtill Hovmästarinnan Stinas som gästernas önskan att få servera och äta maten varm så framgår utmaningen tydligt.

Vi bjöds bl a på löjromslasagne, hummer & saffransoppa samt spenatcocotte med rökt lax. Det låter som en trerätters middag men var defacto bara förrätten. Till det dracks det en Stoneleigh, Sauvignon Blanc. Huvudrätten bestod av reninnanlår med västerbottenrösti, balsamice & scharlottenlökssmörsås samt bakade rotfrukter vilket sköljdes ner med hjälp av en Monti Garbi, Ripasso. Den kulinariska upplevelsen kröntes därefter med en dessert bestående av tre varianter på björnbär samt en Muscat Beaume de Venise.

En sådan meny borde tysta de flesta talträngda! Hur som helst, med respekt för maten och alla inblandade blev jag till sist tvungen att begränsa antalet tal till 16, vilket kan översättas till en timme och 20 minuter effektiv tid! Kvällens mest välkomponerade och ljuvligast framförda tal hölls av Stens dotter Desirée.

Till tonerna av The Pomp and Circumstance March vände vi därefter våra blickar mot skyn och avnjöt fyrverkeriet som sönerna Jakob och Adam orkestrerade. Högst välmående bjöds gästerna därefter på kaffe, tryffel med avec. Jag misstänker att det var fler än jag och Anni som strax därpå uppskattade att Friskis & Svettis-passet kom igång med hjälp av dansbandet Perikles. Det är allt något speciellt med 145 smoking- och klänningbeprydda gäster på ett dansgolv!

Tack Sten & Christina för en oförglömlig fest. Det är med en viss lättnad jag konstaterar att jag redan fyllt femti!

Etiketter:

Bloggtoppen.se